ecologisch tuinieren

 

Lekkere groenten uit eigen tuin, wie wil dit niet? Als je eenmaal het verschil geproefd hebt met de kas/vriescel producten en jouw verse (verser kan niet), zongerijpte, biologische groenten en fruit weet je waarom je een moestuin wilde. Als je er voor kiest om op een ecologische manier te tuinieren (en dus niet bij elk ongewenst kruidje of beestje de gifspuit te grijpen) moet er veel geschoffeld en onkruid gewied worden.

Maar als je dan die kleine zaadjes ziet uitgroeien tot reusachtige courgettes of prachtige sperciebonen, dan voel je de voldoening van dat werk.

Ecologisch tuinieren is een milieuvriendelijke wijze van tuinieren. Op internet is genoeg te vinden over het hoe en wat van ecologisch tuinieren, teeltwisseling, teeltkalender en ‘goede en slechte’ buren.

 

 

Uw planten sterker bestand maken tegen luizen e.d. maak brandnetelgier

Om brandnetelgiet te maken doet I 1 kg niet bloeiende brandnetels bioj 10 liuter water in een open emmer of vat. Dit moet twee maal per daags worden omgeroerd. Het mengsel zal beginnen te gisten ( en stinken!) Om deze gisting te versnellen kan wat suiker worden toegevoegd. Bij gebruik van deze giet moet ze 1:10 verdund worden, u kunt gieten rond de plant maar ook sproeien over de plant.

 

Brandnetelgier bewaren

Eens je brandnetelgier klaar is kan je de netels verwijderen en het brandnetelprut zeven om het resterende gier te bewaren in plastic flessen of een reservoir. Zaten er bloemen (die zaadjes bevatten) op de brandnetels of is het water vuil dan kan je best een doek gebruiken om de vloeibare meststof te zeven. Anders staat je tuin binnen de kortste keren vol met netels. Om brandnetelgier lang te bewaren plaats je het reservoir best op een schaduwrijke plek.

In een biologische tuin gaat ook niets verloren! De brandnetels die overblijven kan je makkelijk composteren op de composthoop. Leg ze wel niet bovenaan want dan kunnen de netels nog enkele dagen stinken.

 

Brandnetelgier gebruiken

Het zwaarste werk is nu achter de rug! Eénmaal per week kan je vers water aanlengen met brandnetegelier om aan je planten geven. Ook hier is de verhouding 1 op 10. Bij 1 liter brandnetelgier moet je dus 10 liter water toevoegen. Je kan het gier gieten op de aarde rond de planten gieten of vernevelen op de bladeren. Het zal je planten versterken en minder gevoelig maken voor plagen en ziekten.

 

Waar toepassen

Brandnetelgier bevat enorm veel stikstof stikstof wat een bijzonder positief effect heeft op tomaten, komkommers, kool, selderie, prei, fruitbomen, bessenstruiken,…

Waar beter niet toepassen

 

Uien en peulvruchten zoals erwten en bonen.

 

Brandnetelgier als bestrijder

Goed tegen bladluis, zwarteluis, rupsen, koolvlieg, wortelvlieg, selderijvlieg, wortelrol en didymella-kanker.

 

Korte samenvatting

- 1 kg brandnetels op 10 liter water.

- Afdekken met voldoende verluchting.

- 1 tot 2 maal per dag roeren.

- 10-tal dagen wachten tot het gistingsproces compleet is.

- Brandnetelgier zeven en bewaren.

- Aanlengen met water, verhouding 1/10.

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb