Tuinen per kalendermaand

Is uw tuin in winterslaap of wordt u al een beetje wakker?

 

Ondanks dat het waait sneeuwt en stormt komt het voorjaar er echt wel al aan. Er zijn wel al wat zaken die u ook nu kunt doen. Mulchen met blad, grove compost of iets dergelijks heeft veel voordelen. Het is extra voeding voor je planten en die zijn blij met de humus die vrij komt. Ook remt het de onkruid groei en beschermt tegen zware regenval, felle zon temperatuurverschillen en een uitdrogende wind. Het is gewoon leuk om je tuinafval een goede bestemming te geven.

 

Er kunnen al vroege tuinbonen in een platte bak voorgezaaid worden, ook vroege erwten kunnen voor gezaaid worden. WC rolletjes rechtop gezet en een bak gevuld met grond kunnen goed dienst doen voor de tuinbonen, ( 2 per rolletje. Of een stukje oude dakgoot gevuld met grond kan uitstekend dienen om erwten in voor te zaaien. Kun je naderhand zo in een gleuf in de grond in schuiven. Vergeet niet te controleren of ze niet te droog of nat zijn. Paprika en tomaten zou je ook binnenshuis al kunnen voor zaaien. Kunt u aan verse mest komen is het nu een goed moment om dat alvast over de grond te verdelen. Eind van de maand kunnen de bramenstruiken gesnoeid worden (mits het niet hard vriest). Al het dode hout er uit (dat is lichter dan de rest).

 

Januari:

Gebruik opengeknipte melkpakken om peterselie en snijsla voor te zaaien. Hebt u b.v. thuis een beetje beschut plekje dan kunt u ook al rucola en spinazie zaaien.

Zo haal je het voorjaar toch een beetje dichterbij. En je weet maar nooit misschien hebben we een vroeg voorjaar en kunnen we aan de slag op onze tuin.

Ook kunt u de bedden kalken als u dat gebruikt. Dit kan mooi onder de compost aangebracht worden.. Zaaien van heel vroege spinazie kan ook in de mulchlaag.

Vergeet niet dat uw deel van het pad er ook bij hoort en zo goed mogelijk onkruidvrij gehouden moet worden.

 

Februari:

De moestuin nog net in winterslaap.

Heeft u nog boerenkool, spruiten en  aardpeer staan, nu zo na een paar dagen vorst zijn we extra lekker, zij maken suikers aan omdat zoete sapstromen minder snel bevriezen, ook halen zij de soms wat bittere tonen van deze winter groenten een beetje weg.

Had u al tomatenplantjes gezaaid dan moeten ze nu tweemaal per dag een heel klein beetje vocht uit een sprayflacon krijgen om ze kort en stevig te houden. Niet gieten. Komen de tuinbonen al op? Als ze buiten staan dek ze dan af voor de nachtvorst, jute zak of een glasplaatje.

De warmste plek van een tuin bij huis is meestal direct langs de gevel, met wat grond uit uw moestuin kunt u daar al snijsla en rucola in zaaien (2e helft februari) Dek ook dat af met een glasplaatje

De vroege aardappel (desiree) kunt u al bv op een beetje hooi of in eierdozen voorkiemen op een kozijn, in een niet zo warme kamer.

U kunt uw voorraadje zaden uitzoeken en op zaaiperiode sorteren, bij mij komen de gezaaide gele bietjes al op en de lathyrus komt ook voorzichtig uit de grond.

Nog even en we kunnen echt aan de slag! 

 

Een leuke link: 

Je eigen moestuinkalender van: http://mijnmoestuin.nl/moestuinkalender

 

 

De moestuin in maart:

Het weer lijkt er nog niet erg op, maar 1 maart is het begin van de lente. De dagen worden langer, dus we kunnen nu echt van start gaan!
Alles is nog wel erg nat en koud maar binnen kunnen we wel al weer het e.e.a. starten:

Andijvie kan onder glas worden voor gezaaid Ook de bietjes kunnen de 2e helft van maart worden voor gezaaid in een beschermd hoekje.
Ook courgettes en aubergines kunnen nu al wel op een warm plekje worden voorgezaaid.
Radijsjes kunnen nu al in volle grond worden gezaaid.

 

Aardappels:
De vroege soorten kunnen wel zo vanaf de 2e helft de grond in. Geef ze een schepje houtas mee (kalium) in het plantgat en dat zou wonderen moeten doen (volgens Maarten ’t Hart in Maartens moestuin!)

 

Ik had in november thuis al de knoflook in potten met stekgrond in een raamkasje voor gepoot. Afgelopen weekend heb ik ze in een verhoogd bed uitgeplant.


Heeft u kinderen of kleinkinderen geef ze een zg m2 tuin. Een door 4 planken met hoekpaaltjes afgezet gebiedje dat door 4 kruislings over elkaar gelegde latjes in 9 vakjes is verdeeld. Zaai in 1 zo’n vakje ook radijsjes. Die komen lekker snel op. Zaai ook spinazie of snijbiet in een vakje.

 

Vorig jaar hadden we erg veel last van slakken. Milieuvriendelijke middeltjes ter voorkoming zijn een slakkenrand, gemalen eierschalen, schelpen, houtas, kalk en keukensoda rond de planten strooien.
Een bierval (jammer van het bier potje) in de grond ingraven en daar dan bier in gieten,  is ook een mogelijkheid. Vangen onder rabarberbladen( moeten die er eerst natuurlijk wel weer zijn) is ook een vertrouwde methode zonder dat daar chemie aan te pas komt.


Zoek het zaad uit dat u nog thuis heeft liggen en maak een lijstje van wat nog gekocht zou moeten worden. Kijk ook eens of je met een van je buren iets kan ruilen, in zo’n zakje zit vaak een veel te grote hoeveelheid voor 1 tuin en het zaad word niet beter van nog een jaartje liggen.

 

Als er ergens brandnetels opkomen niet zo maar weghalen en weggooien. Je kunt daar twee dingen mee doen:
1: de heel jonge blaadjes even met kokend water afspoelen zijn daarna eetbaar ( smaakt een beetje naar spinazie met ui)
2: of doe alles in een grote plastic emmer met deksel, doe er wat water op en maak brandnetelgier. Dit kun je goed gebruiken als bemester maar ook om planten mee te bespuiten om ze wat af te harden tegen de aanvallen van bladluis. De geur is beslist niet aangenaam maar het resultaat mag er wel zijn.

 

Vergeet ook niet om die stukken die wat platgeslagen zijn door regen eens flink om te schoffelen of met een vork te beluchten.
Enfin werk genoeg, succes daarmee en nu de zon nog!

 

De moestuin in mei

In mei plant je voor de zomer; de ijsheiligen 11-14 mei liggen (bijna) achter ons, we gaan ons focussen op water geven, onkruid wieden en de eerste groenten oogsten en thuis eten.

Wat nu te zaaien: Andijvie, bonen, koolrabi, oost indische kers, Radijs, rode biet, sla, spinazie winter- en zomerbloemkool en zomerwortelen.

Wat kan al buiten geplant of gezaaid worden, augurk, pompoen, prei en erwten.

Tips om rekening mee te houden als u planten koopt:

Als je planten koopt bij een kweker of een tuincentrum is het altijd goed om de algemene conditie van een plant te bekijken en niet voor zwakken en/of oude exemplaren betalen.

Bekijk de plant de bladeren moeten fris en stevig zijn, niet aangetast slap of beschadigd.  Bekijk de wortels van een plant. Die zeggen nl veel over de gezondheid van de plant. Gezonde wortels zijn wit of geel maar zeker niet bruin, mos op de bovenzijde van de kluit zegt meestal dat het een oudere plant is..

 

Heeft u of uw buurman een grasveldje dat gemaaid wordt neem het gras mee , een laagje op de composthoop is goed maar niet te veel het is prima spul om mee te mulchen, het onderdrukt het onkruid en voorkomt dat de grond snel droog wordt en daardoor hoeft u minder water te geven.

Bladeren in het najaar geven een mooie mulchlaag voor de winter.

Wilt U de wortel- en kool vlieg voor de gek houden plant er aromatische kruiden in de buurt zoals, salie, thijm, rozemarijn.

 

Slakken:

Probeer een natuurlijke barriere te maken om de slakken de weg naar je groenten lastig te maken door o.a. gemaaid gras en gemalen eierschalen rondom te strooien waarmee je een goede bariere kan maken. Het rapen van die slijmerige gevallen of een “ bierval”  zetten zou ook moeten helpen. Egels zouden ons kunnen helpen maar ik heb ze nog maar zelden gezien. Ook vogels vinden slakken wel lekker.

 

Wat te bemesten en wat beter niet:

Tomaten, komkommers, courgetten, pompoenen, pepers en paprika’s zijn gulzigeplanten hebben graag wat extra mest om goed te kunnen groeien. Vruchtgewassen in z’n algemeen hebben fosfor en kalium nodig.

Liever geen mest geven aan wortel bol- en knolgewassen ook bonen en peultjes doen het prima met alleen een beetje compost of goed verteerde stalmest

Ik zelf zet voor insecten smakelijke gewassen en wat bloemen in de hoop dat de kangers, sabbelaars en stekers zich een beetje voor de gek laten houden  en er wat overblijft voor de tuinder.

 

Enfin hoe dan ook veel tuinplezier!